طراحی بسته بندی محصول ، طراحی ساک تبلیغاتی ، طراحی جعبه ، طراحی فولدر

طراحی بسته بندی در اصطلاح علمی دانش و هنر قرار دادن محصول در یک محفظه که بتوان در بهترین شرایط آن را توزیع و ذخیره کرد و البته با همین شرایط هم امکان بازاریابی و تبلیغات محصول و فروش آن هم وجود داشته باشد، بسته بندی گفته می شود.در واقع فرایند بسته بندی شامل طراحی آن، بررسی و انتخاب مواد مناسب برای ساخت و در نهایت تولید آن است.

بسته بندی نمادی از سلیقه و هنر و البته احترام تولید کننده به مشتری محسوب شده و در کشورهای پیشرفته علاوه بر اینکه یک هنر است به عنوان یک صنعت و منبعی برای افزایش درآمد ناخالص ملی به آن نگاه می شود.  


طراحی بسته بندی محصول با چه هدفی انجام می شود؟

برای این کار اهداف مهم و البته اصولی وجود دارد که در ذیل به آنها اشاره می کنیم:
1- اولین هدف از طراحی بسته بندی محافظت از محصول تولید شده است. خیلی از محصولات ممکن است، در اثر ضربه، فشار و یا حتی برخورد دست افراد با آنها کیفیت خود را از دست داده یا حتی دیگر قابل فروش نباشند. بنابراین برای حفاظت از آنها و توزیع درست این محصولات حتما باید بسته بندی درستی داشته باشند.
2- علت دیگر طراحی ساک تبلیغاتی این است که جابجایی کالاها را راحت تر می کند. به خصوص اگر  طراحی ساک تبلیغاتی را به دست افراد خبره بسپارید این امکان بیشتر خواهد شد. مثلا برخی محصولات را در محفظه های می گذارند که دارای دستگیره هستند، این کار واقعا جابجایی آنها را آسان تر کرده ضمن آنکه زیبایی بیشتری هم به کالای تولید شده خواهد داد.
3- هدف دیگر از طراحی بسته بندی، طراحی جعبه و طراحی فولدر تبلیغ آن حین حمل و نقل و جابجایی است. مثلا وقتی یک بسته خودکار تولید می شود اگر طراحی جعبه آن طوری طراحی شده باشد که نشان دهد، محصول داخل آن چه چیزی است، کمک می کند افراد زیادی آن را دیده و در نتیجه نوعی تبلیغات بصری هم اتفاق بیفتد.
4- یک طراحی بسته بندی خوب در واقع به فروش کالا کمک مهمی خواهد کرد و همانطور که گفته شد بخشی از تبلیغات محصول محسوب می شود.
5- اگر طراحی بسته بندی و طراحی فولدر طوری باشد که فاکتورهای حفظ محیط زیست را در نظر بگیرد، در واقع یک امتیاز مثبت برای آن کالا بوده و به مرور زمان برتری آن در بین موارد مشابه به اثبات خواهد رسید.


یک طراحی بسته بندی خوب چه ویژگی هایی دارد؟

یک طراحی بسته بندی محصول خوب در درجه اول کار جابجایی و حمل و نقل کالا را آسان تر کرده و این فرایند را بهبود می بخشد. ضمن آنکه تمامی فاکتور های محافظت از کالا هم در آن باید لحاظ شود. ویژگی دیگر طراحی بسته بندی ایده آل رعایت کردن اصول تبلیغات و بازاریابی در آن است. یعنی تولید کننده مجبور نباشد یک بار بسته بندی انجام دهد و یکبار هم اقدام به تبلیغات کالای خود نماید. طراحان خلاق و حرفه ای می توانند این دو مرحله را در هم ادقام کرده و از طراحی بسته بندی به عنوان یک ابزار برای تبلیغات محصول هم استفاده کنند. مسئله بعدی این است که طراحان حرفه ای می دانند ابعاد انتخاب شده برای بسته بندی کالا بسیار مهم است. یعنی نباید آنقدر بزرگ باشد که هویت کالا را خدشه دار کرده و نه آنقدر جمع جور که به چشم نیاید. در واقع در طراحی بسته بندی باید با حفظ هویت محصول ابعاد مناسب برای چیزی که می خواهد از آن محافظت کند هم در نظر گرفته شود.

برای انجام یک طراحی فولدر خوب و مورد قبول که به فروش محصول کمک کند باید اصول خاصی رعایت شود که در ذیل به آنها اشاره می کنیم:
1- اولین اصل خلاقانه بودن طراحی است. یعنی در طراحی بسته بندی از برند و محصول دیگر کپی برداری نشود. این کار باعث می شود، هویت کالای تولید شده گم شده و مشتری به سمت همان برندی برود که شبیه آن طراحی کرده اید. پس خلاقیت و استفاده از فاکتورهای محیطی و ذهنی جدید برای معرفی محصول روی بسته بندی بسیار حائز اهمیت است.
2- فرم مورد استفاده در طراحی بسته بندی با توجه به نوع کالا باید متفاوت باشد. برخی کالاها بیشتر به خاطر ظاهر بسته بندی آنها معروف و ماندگار شده اند. اینکه برای ساخت محفظه نگهدارنده از مقوا، فلز، پلاستیک، شیشه و غیره استفاده کنید، باید خیلی به نوع و مدل کالا بستگی داشته باشد. مثلا بسته بندی خودکار داخل محفظه شیشه ای در صورتی که طراحی خلاقانه داشته باشد، زیبا به نظر خواهد رسید.
3- آوردن لوگو و آرم تجاری روی طرح و لحاظ کردن آن روی طراحی بسته بندی بسیار مهم است و نباید حذف شود. در واقع مشتری اولین چیزی که نظرش را جلب می کند، لوگو و آرم تجاری کالا است که البته اگر خلاقانه و جالب باشد به شناخت محصول و فروش بیشتر آن کمک خواهد کرد.
4- رنگ و طرح های بکار رفته در طراحی بسته بندی بسیار مهم است. ترکیب رنگی مورد استفاده و تداخل آن با لوگو و رنگ زمینه اگر خلاقانه و اصولی باشد، واقعا در نگاه مشتری تاثیر خواهد گذاشت. مثلا می توانید رنگ و طرح بسته را شبیه رنگ و فرم محصول انتخاب کنید. در سال های اخیر این مدل بسته بندی بسیار باب شده است. اصول انتخاب رنگ در طراحی بسته بندی ثابت و استاندارد است و طراحان حرفه ای می دانند، نباید از آنها تخطی کنند. مثلا برای بسته بندی مواد شوینده نمی توان از رنگ های آرام استفاده کرد و یا برای بسته بندی روغن و چیزهای خوردنی هم نمی توان از مواد اولیه مقوایی بهره برد. بنابراین رعایت اصول تعیین شده طراحی کاملا الزامی بوده و عدم رعایت آنها می تواند هزینه های سنگینی روی دست تولید کننده بگذارد.
5- اصل دیگری که باید در  طراحی جعبه رعایت شود، بیان توضیحات و اطلاعات روی بسته است. یعنی مشتری بتواند قبل از خرید اطلاعات لازم در مورد محصول را از روی آن کسب کند و مجبور نباشد بعد از خرید تازه متوجه خواص و ویژگی های آن شود. برای همین ارائه اطلاعات محصول به صورت خلاصه و خلاقانه روی بسته از خلاقیت های طراحان حرفه ای خواهد بود. البته ارائه این اطلاعات نباید منجر به آشفتگی ذهنی مشتری شود. مثلا برای کمپوت گیلاس به جای اینکه با خط درشت بنویسند، کمپوت گیلاس، استفاده از یک عکس و تصویر گیلاس قرمز به همراه یک نوشته کوچک زیر آن کفایت می کند.
6- ارزش بسته بندی نباید از خود محصول بیشتر باشد. درست است که بسته بندی نقش زیادی در خرید مشتری دارد اما قاعدتا منطقی هم نیست، هزینه بسته بندی از هزینه تولید خود محصول بیشتر شود. بنابراین باید این موضوع قبل از هر چیزی مد نظر قرار بگیرد.